Posztkarbon fűtési lehetőségek

2008.10.17. 19:45 | ReményHal | 19 komment

Mivel fűtsünk télen, ha nincs olaj és kifizethetetlen mind a villany-, mind a gázfűtés?

Az egyik megoldás a tűzifa. Gyujtósnak használhatjuk az évközben, már szokás szerint is, szelektíven gyűjtött papírhulladékot, azzal a különbséggel, hogy zsebkendőt, szalvétát, és egyéb egészségbiztonsági szempontból meglehetősen kérdéses papírszemetet is felhasználhatunk. Gyújtósnak ezen kívül használhatunk száraz leveleket, gallyakat valamint használt étolajat is.

A legjobb, ha az embernek van kandallója, mert az mégsem járja, hogy a felbontott parkettát szépen, a szoba közepére egy gúlába összerakva és meggyújtva melegítjük családunkat és magunkat. A Magyar Termék Nagydíjért is indult Wamsler egész jókat gyárthat.

A fákat feloszthatjuk mechanikai keménységük alapján kemény (bükk, tölgy, cser, akác, dió, szil) és puha fákra (fenyő, nyár, nyír, ecetfa, fűz).[1] Fűtésre a keményebb fák közül válasszunk, gyümölcsfával is lehet. [2] (tükrözve)

A fák átlagos fűtőértéke 2800-3800 kcal száraz állapotban, nedvesen 1/10 része. [1] Részletesebb táblázatot, feltüntetett kWh értékekkel, a [3] oldalon találunk. (tükrözve) (1 kcal = 4187 J) A 100-as fűtőérték élénk lánggal járó izzást jelent, ez alapján a következő fafajták fűtőértéke a következő: [4]

Nagyon fontos, hogy száraz fát használjunk fűtésre, mivel a nedves fában található víznek az égés közben el kell párolognia, ami rendkívül energia-pazarló a melegítés szempontjából. Nyilván az első évben nem lehet kikerülni, mivel kevesen készülnek 2-3 évre előre, gondolván, hogy messze van még az energiaválság.

A lényeg az előkészítésben, hogy aprítsuk fel a kivágott fát (kb. akkora darabokra, hogy már ne kelljen tovább vágni közvetlenül égetés előtt) és hagyjuk 2-3 évig száradni. A farakást védjük esőtől, egy pl. műanyagtetővel, esetleg nem földig érő ponyvával, alsó sor alatt és a rakás mögött legyen minimum egy tenyérnyi szabad hely, hogy tudjon szellőzni. Ha ház mellé rakjuk, a déli falhoz tegyük. [3] (tükrözve)

Mit tegyünk, ha még nincs tűzifának való, de jó lenne, ha lenne a kertünkben?
Választhatunk gyorsan növő fák közül, mint pl. zöld juhar, bálványfa, bibircses nyír és jegenyenyár, ezeket 1x1 méteres távolságra ültetve egymástól akár öt év múlva fel is használhatjuk. [5] Ültethetünk energetikai célra nemesített nyár fát is, amit akár kétévenként is vághatjuk. Rengeteg helyen előfordul, gazdasági célú termesztésen kívül is. Energiafűvel szerintem nem érdemes bajlódni.

Minden egyes kivágott fa után ültessünk el egy (lehetőleg nem tájidegen) csemetét, így is kicsit hozzájárulva a fenntartható gazdaság kialakulásához.

[1] Tóth Lóránd: Katonai túlélés kézikönyve

[2] cserepkalyha-kandallo.hu

[3] carborobot.hu

[4] Gerhard Buzek: A túlélés kézikönyve

[5] edenkert.hu

Címkék: tél ötlet hideg kert fűtés energiaválság

A bejegyzés trackback címe:

https://valsagstab.blog.hu/api/trackback/id/tr17719144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.10.18. 01:27:31

Tényleg fűt valaki csipkerózsával?

Tyty 2008.10.18. 01:52:52

2-3 év talán kicsit sok is száradásnak, nem? Vidéken mi fűtöttünk fával, de általában egy nyár/ősz alatt kiszáradt a fa és igen jó meleget adott.

Kopasz Szuzukis 2008.10.18. 05:41:50

Az akác kimaradt a táblázatból. Ráadásul az akácot friss vágás után is lehet használni, mert nedvesen is tüzet fog, és jól ég.

Orizatriznyák 2008.10.18. 06:04:33

Hiányolom a további alternatívák megjelölését a fával való tüzelésen belül. Ilyen a bio fabrikett. Mi ezzel fűtünk két éve. Kb. fele akkora mennyiség kell belőle, mint a normál, aprított fából, és ezt nem kell kiszárítani évekig, azonnal használható. A lényege: a fafeldolgozásból megmaradt fűrészport összetömörítik (van, ami henger formájú, van, ami téglára emlékeztet). Könnyen kezelhető, nem kell aprítani. Az ára kb. a hagyományos fa duplája, viszont kb. fele annyi mennyiség kell belőle. Ráadásul nincs az a kellemetlen helyzet, hogy megveszed a fát, de többet fizetsz érte, mert vizes, nedves... Alig van hamuja, a fűtőértékével pedig egyik fa sem tud versenyre kelni. Kicsi a házunk (50 m2), egy kis kandallóval befűtjük az egészet. Kb. 25-28 °C -ot csinálunk vele (ennél kevesebbet nem lehet :)) A fűtésre kb. 8 000 Ft-ot költünk havonta.

Srí 2008.10.18. 06:29:01

Szia, örülök, hogy megcsináltad:) A csipkerózsa meglep. Még sosem hallottam csipkerózsa fáról, csak bokorról, aminek a legvastagabb szára is mindössze kisujjnyi, fűtésre teljesen alkalmatlan. A felsorolásban valami tévedés lehet.

Az akác a legjobb, az élre azt helyezném rutinos használóként, 95 óta fűtök cserépkályhával, nem is akartam a gázt bevezetni. A tölgynek is jó a fűtőértéke, de ha nem elég száraz akkor óriási kínlódás a befűtés.

Narrátor (törölt) 2008.10.18. 07:48:06

Orizatriznyák:
Akkor ez azt jelenti, hogy átlag napi 3db fabrikettet használsz fel a kandallódba? Nálunk is 50m2-es ház van, ezért kevesellem egy picit azt a 3db (2kg/db) fabrikettet. (Persze, ha passzív/jól szigetelt házad van, akkor az úgy ok)
(4500Ft/q és 30 napos hónapal számolva)

EÖ (törölt) 2008.10.18. 07:48:51

A kalória 1980-óta nem törvényes mértékegység.

már mindenki Joule-ban (kJ, MJ, GJ) számol.
csak szólok.

én régóta fűtök már fával és a használt étolajat sokkal egyszerűbb kidobni vagy a kertben elégetni, mint pár év múlva kikaparni a kéményből, mert ugyanis egy bizonyos szintnél, ahol már nem olyan forró a kémény, ott kicsapódik, ami nem ég el tökéletesen
(saját tapasztalat, illetve a kéményseprő emberke mondta)

2008.10.18. 07:49:25

kandallo rossz hatásfokú

valaki árakat írjon már oda, és meglátjuk valójában mivel olcsobb. ide értve a pöcsöléssel töltött időt, amit máshonnan veszel el, és a komfortot még bele se vettük..., ja és a hatásfok.

gina2000 2008.10.18. 07:54:51

A bodza is kimaradt...
gyújtósnak isteni, gyorsan nő, szinte mindenhol felüti a fejét.

Konegafi (törölt) 2008.10.18. 08:17:37

Komfort? Energiaválságról regélünk, tökfejke!

OkoskaTo:rp 2008.10.18. 08:17:49

Egyéves Önkéntes: A női fogyókúrás cikkek segítik a kalória fennmaradását.

Akác, mint alföldi szemétfa; nyárfa szintén. Bodzával, bálványfával vigyázni, mert gyomolnak: a környéken pillanatok alatt tele lesz minden magoncokkal és hajtásokkal.

cadmagician: Nem a hatásfokról van szó, és a saját telkeden elültetett fa szinte ingyen van.

Egyébként valóban döbbenetes, hogy még ebben a helyzetben is kizárólag gázfűtésre tervezik az új építésű lakásokat/házakat.

2008.10.18. 08:20:45

komfort: gázkazánnál 9x% hatásfok van. gázkzánhoz programozható szobatermosztát=bazi nagy komfort. tökfejke. :) és munka sincs vele, csinálhatsz mást. meg lehet a ganajolás helyett oldalni a válságot. :)

a telken lévő fa véges. végesebb, mint bármi más.

Juan Schwartz 2008.10.18. 08:21:29

cadmagician

Zárt égésterű kandallóról beszélünk, melyek közül a legegyszerűbeké is min. 60 %, vízteresnél 80-95 %.

2008.10.18. 08:25:44

ja lehet, a 80-95%rol nem tudok, ha van ilyen jo.

egyébként ha pl a gáz ára megy fel, majd hülyék lennének a többi tuzelőanyagét nem emelni. feltételezzük, hogy nem ingyen van a fa privatizálásból, vagy az aranyhal tette oda.

Juan Schwartz 2008.10.18. 08:34:03

Emelkedik igen, fa ára is többszörösére ment fel az elmúlt években, viszont valószínűleg még mindig olcsóbb, és jobban kalkulálható a költséged, mint gáznál. Mondjuk ami még mellette szól, fa (elvileg) megújuló energiaforrás, gáz viszont nem.

Ja, és a hardver is olcsóbb fához.:)

Az biztos, hogy fával fűteni macerásabb, viszont megvan a maga hangulata. Életmód kérdése ez is.

2008.10.18. 08:45:40

Jó reggelt
Néhány szót hadd tegyek én is hozzá. A cégem pelletet gyárt és forgalmaz.A kisméretű pelletel való fűtés egyszerre olcsó és komfortos. Úgyanúgy termosztáttal, automata adagolóval működik, de a kazán elég drága, kb. 600e forint, úgyhogy családi házba kevesen rakják. Viszont tökéletesen kiváltható vele a távhő vagy a gázfűtés az emeletes házakban. Ezzel kellene már tervezni a házakat, nem gázfűtéssel. Ez a kisméretű pellet. A nagyméretűt azt a vegyestüzelésű kazánokba, kályhákba, kandallókba lehet rakni. Valóban nagyon jól ég, ha valaki annyit rak belőle a kályhába, mint fából, szétég a kályhája. Az ára ezeknek kb. 40 Ft/kg. A barkácsáruházakban kicsit több. A pellet sok mindenből készülhet. Legáltalánosabb a fűrészpor, de lehet napraforgó, repce, széna, szalma, kukorica. Szinte minden mezőgazdasági melléktermékből.

Srí 2008.10.18. 12:59:18

Rendeltem kér raklap bio fabrikettet, két hét múlva szállítják kábé. Nem tudtam róla eddig, köszönet az ötletért. Minden évben gyomorgörcsöt kapok faszállításkor, mert minden évben csúnyán átvágnak, írtam erről a blogomban. Ha beválik a fabrikett, állandóan ezzel fogok fűteni, drágább biztosan nem lesz, mint a fa, bár a szállítási díja elég húzós.

Srí 2008.10.18. 13:01:16

Roli, igazad van a pellettel kapcsolatban, jó valóban, de cserépkályhában nem tudom sajnos használni.

ReményHal · http://valsagstab.blog.hu 2008.10.18. 14:00:44

csipkerózsa: Fa formájában még én sem találkoztam vele. A fenti táblázatot Gerhard Buzek könyvéből másoltam, a csipkerózsa, mint viszonyítási alap szerepel. Én sem tartom valószínűleg, hogy valaki csak és kizárólag csipkerózsával fűtene, viszont gyújtósnak nyugodtan lehet használni.

száradás: Mi is szoktunk fával fűteni, szerencsére eddig akár 5 évet is tudtuk száradni hagyni. A 2-3 éves száradási időt más honlapról vettem, az tény, hogy minél tovább szárítjuk, annál kisebb a víztartalma, ami a fent említett szempont miatt előnyös. További infó: [3]

fabrikett: Elsősorban olyan fűtési lehetőségre gondoltam a bejegyzés írásakor, ami megoldható saját kertből. Biztosan jó, de nem hiszem, hogy egyszerű körülmények között megoldható a gazdaságos, házi előállítása. Összeszedegetni a forgácsot, azután otthon préselgetni... Akkor már inkább fa.

akác: Való igaz jó fa, szerepel is a kemény fák közötti felsorolásbanm, mint jó tüzelő, de a táblázatot nem én írtam, így nem módosítottam.

kalória: Termodinamikában egyszerűbb használni, mint a Joule-t.

étolaj: Nos igen, az használt étolajat sem célszerű hosszútávon fűtésre használni, olajkályhában meg pláne nem, de néhány alkalommal gyujtósnak felhasználni még nem gondolom, hogy egetverő probléma lenne. Ha már valaki tényleg erre vetemedne, érdemes papírt átitatni vele, és úgy használni, mintsem hagyni, hogy lecsöpögjön és a hamutálcából kelljen később kitakarítani.

pellet: Biztos jó, de ugyanazok a problémák léphetnek fel, mint a fabrikettnél.
süti beállítások módosítása